Skip to Content
Stand van zaken arbitrage voor de aanvang van het nieuwe seizoen

Stand van zaken arbitrage voor de aanvang van het nieuwe seizoen

Zoals gebruikelijk voor het begin van een nieuw seizoen, bracht ons PRD (Professional Refereeing Department) de trainers en aanvoerders van de clubs uit de Jupiler Pro League en 1B Pro League samen voor een informatiesessie op woensdag 14 juli.

Tijdens deze informatiesessie, die plaatsvond in het Proximus Basecamp van Tubeke met inachtneming van de geldende gezondheidsvoorschriften, heeft Bertrand Layec, technisch directeur van het PRD, uitleg gegeven over de gewijzigde spelregels met het oog op het seizoen 2021-2022.

Maar vooraleer hij het woord nam, stelde Stephanie Forde, Operations Director van het PRD, alvast enkele praktische aspecten ter voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen voor.

Een gecentraliseerde VAR

Een van de grote nieuwigheden van dit seizoen heeft betrekking op de VAR (Video Assistant Referee), die tegen het begin van het nieuwe seizoen zal worden gecentraliseerd in het Proximus Basecamp.

De eerste televisiewedstrijd waarvoor deze nieuwe VAR Replay Centre zal worden gebruikt, is de Belgische Supercup, waarbij Club Brugge KV (regerend Belgisch kampioen) het opneemt tegen KRC Genk (laatste Croky Cup-winnaar).

Dit is een belangrijke stap voorwaarts in de professionalisering van de VAR en het PRD is hier dan ook zeer tevreden mee. 

Story image

Neen tegen discriminatie en racisme

De KBVB heeft samen met de regionale federaties Voetbal Vlaanderen en ACFF in maart dit jaar een actieplan tegen discriminatie en racisme uitgebracht.

Onze scheidsrechters worden steeds beter opgeleid zodat ze weten hoe ze moeten omgaan met deze problematiek, waar het PRD veel aandacht aan schenkt.  

Het belang van de feedback van de clubs

Het PRD zal de clubs blijven vragen feedback te geven, zoals reeds het geval was in het verleden, om zo de sterke en zwakke punten van onze arbitrage op te sporen en het niveau ervan te blijven verbeteren.

Zo zal na elke wedstrijd steeds één verantwoordelijke per club belast zijn met het doorsturen van eventuele opmerkingen naar het PRD.

Wijzigingen aan de spelregels

Bertrand Layec heeft de spelregels aangekaart. Ter herinnering, deze regels worden opgesteld door de IFAB (International Football Association Board) en moeten door alle voetbalfederaties toegepast worden.

Hierbij een overzicht van de enige veranderingen in vergelijking met het vorige seizoen.

  • Arm of hand tijdens het verdedigen

Indien de bal de arm of de hand raakt van een verdediger in een natuurlijke positie (d.w.z. te rechtvaardigen op basis van de beweging en de wil van de speler), volgt er geen overtreding voor de speler.

Als de positie van de arm of de hand onnatuurlijk is, volgt er vanzelfsprekend wel een straf overtreding: groter contactoppervlak.      

Wanneer de bal van een verdediger de arm of de hand van een van zijn medespelers raakt, is er geen fout, tenzij die laatste zijn arm of hand opzettelijk naar de bal toe heeft bewogen.

  • Arm of hand tijdens de aanval

Er wordt geen fout meer gefloten indien de spits scoort na een onopzettelijk contact met de arm of hand dat niet onmiddellijk (1 tot 2 seconden) plaatsvindt voordat het doelpunt wordt gescoord.

Er wordt ook geen fout meer gefloten indien het toevallige arm- of handcontact komt van een partner van de spits of indien dit gebeurt tijdens een beloftevolle doelkans.

  • Omzeiling van de regel (doeltrap)

De overtreding die erin bestaat een strategie te gebruiken om de regel te omzeilen die de doelman verbiedt de bal met zijn handen aan te raken na een bewuste pass van een medespeler, geldt nu ook voor doeltrappen. De actie waarbij de bal rechtstreeks, en nu niet enkel met de voet, wordt teruggespeeld naar de doelman zal worden beschouwd als een strategie om de regel te omzeilen. De speler die deze strategie opzet, zal worden bestraft met een indirecte vrije trap en een waarschuwing.

De vijf prioriteiten van de PRD

Bertrand Layec wilde ook van de gelegenheid gebruik maken om de boodschap die aan de vooravond van de play-offs was gegeven te herhalen door de 5 prioriteiten van het PRD opnieuw te benadrukken.

  • Beslissingen nemen op het terrein blijft de prioriteit

Een scheidrechter is geloofwaardig en wordt gerespecteerd indien in de eerste plaats beslissingen op het terrein worden genomen.

  • Een betere lezing van het spel

Het PRD is er zich van bewust dat het respect en begrip van de verschillende actoren een beter spelgevoel van de wedstrijdofficials vergt.

  • Het respect voor het gezag versterken

In het kader van de play-offs 2021 zal het PRD streng optreden (gele of rode kaart) tegen elke vorm van fel en respectloos protest tegen een wedstrijdofficial.

Voorbeeld: een speler die vanop afstand een beslissing aanvecht of spelers die een scheidsrechter omsingelen na een beslissing over een strafschop

  • Een betere sfeer op en buiten het veld tot stand brengen

Het PRD blijft een luisterend oor aanbieden aan de ganse voetbalwereld om te informeren, uitleg te geven en de spelfases te verklaren.

  • De interventielijn van de VAR uitleggen en verduidelijken

Net zoals voor de play-offs 2021, wenste het PRD de grote principes van de video-assistentie, die bijzonder goed zijn toegepast tijdens de EURO 2020, opnieuw toe te lichten. Het is namelijk de bedoeling een hoge interventielijn voor de VAR te handhaven om het voetbal te beschermen tegen een veelheid van tussenkomsten en om zoveel mogelijk beslissingen op het speelveld door de wedstrijdofficials te bewaren.

Zoals werd aangetoond tijdens de EURO 2020, dienen de VAR-interventies uitsluitend om duidelijke en manifeste fouten van de wedstrijdofficials te corrigeren.

Fredy Fautrel, onze VAR manager, heeft tijdens deze informatiesessie al deze aspecten nauwkeurig voorgesteld aan de verschillende deelnemers. 

Het PRD wenst alle voetbalpartners een prachtig nieuw seizoen toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Royal Belgian Football Association

We zijn de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Als sportfederatie, opgericht in 1895, vertegenwoordigen we officieel het Belgisch voetbal. We hebben de administratieve en sportieve organisatie van het Belgisch voetbal tot doel en zijn georganiseerd als vereniging zonder winstoogmerk (vzw).

Royal Belgian Football Association
145 Houba de Strooperlaan, 1020 Brussel