Fusion Oostende, Standard de Liège en VZW Juna Foot winnen Come Together Awards
Samen voor een inclusiever voetbal
Tijdens de uitreiking van de tweede Come Together Awards werden drie initiatieven in de bloemetjes gezet. Zij werden beloond voor hun inspanningen om voetbal inclusiever te maken, en hun strijd tegen discriminatie en racisme. Fusion Oostende wil meer meisjes aan het voetballen krijgen, Standard de Liège betrekt voetballers met een beperking in hun werking en VZW Juna Foot heeft een Younited-ploeg opgericht en verwelkomt ook voetballers van Fedasil.
In hun ambitie om het voetbal meer inclusief te maken – en met de steun van de Nationale Loterij – sloegen de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), de Pro League, Voetbal Vlaanderen en de Association Clubs Francophones de Football (ACFF) de handen in elkaar en organiseerden voor de tweede keer de Come Together Awards. In juli werd een oproep gelanceerd naar de amateur- en profclubs om projecten te nomineren, en ook VZW’s konden zich kandidaat stellen. Een jury – bestaande uit juryvoorzitter Thierry Witsel, Red Flame Kassandra Missipo, Rode Duivel Arthur Theate, Sana Sellami (Diversity Board) en Nicolas Theodoroudis (Lotto) – kozen drie winnaars.
Thierry Witsel maakte van de gelegenheid gebruik om een samenwerking aan te kondigen tussen zijn VZW Stop Racism In Sport en de KBVB. Samen lanceren ze een online cursus om clubs, coaches, spelers, bestuurders, ... te helpen in de strijd tegen racisme en discriminatie. Ze bieden concrete tips en handvaten aan. De e-learning is te vinden op cometogether.be en stopracisminsport.org.
“Racisme en discriminatie kunnen voetballers, en andere sporters, enorme schade toebrengen. Dat was het geval toen mijn zoon Axel jong was, en helaas is het vandaag nog te vaak het geval. Ik zal mij dan ook blijven inzetten voor de waarden van sport, en mijn steentje bijdragen aan een eerlijkere, rechtvaardigere en respectvollere sport. Ik ben dankbaar dat ik al deze waardevolle initiatieven heb leren kennen dankzij de Come Together Awards.”
– Thierry Witsel, juryvoorzitter
“Voetbal is de meest toegankelijke sport, en toch is de stap voor sommigen nog te groot. Ik ben dan ook erg blij met de initiatieven van vele clubs, en hoop dat er nog meer zullen volgen. We hebben iedereen nodig om onze sport écht compleet te maken.”
– Red Flame Kassandra Missipo
"Voetbal is meer dan een sport, het is een manier om te spelen, te groeien en te verbinden. En dit moet mogelijk zijn ongeacht huidskleur, afkomst, geaardheid … Ook voor voetballers met een beperking, en over de taalgrenzen heen. Dank aan alle initiatieven voor een inclusievere voetbalomgeving, en proficiat aan de winnaars!”.
– Rode Duivel Arthur Theate
Fusion Oostende won de Come Together Award in de categorie amateurclub, Standard de Liège in de categorie profclub en Juna Foot ging met de award voor Supportive Organization naar huis.
Amateurclub: Fusion Oostende
Met #ookmeisjeskunnenscoren trekt Fusion Oostende resoluut de kaart van een geïntegreerde werking, waar meisjes net als jongens een plaats hebben. Gemengde teams bij de jeugd zijn het uitgangspunt, met in elke jeugdploeg minstens 30% meisjes. De club voert een campagne om nog meer meisjes aan te trekken – op het voetbalveld, maar ook in de sportieve staf en het bestuur.
Profclub: Standard de Liège
Met haar initiatief Duo Kick-Off brengt Standard de Liège mensen met een mentale en/of fysieke beperking samen in haar opleidingscentrum, en laat ze kennismaken met voetbal. De trainingen bestaan uit psychomotorische oefeningen met balspellen die de coördinatie tussen handen, voeten en ogen bevorderen.
Supportive Organization: Juna Foot
Juna Foot was vorig jaar ook al genomineerd voor een Come Together Award, dit jaar winnen ze. De VZW verenigt jeugdteams van de gemeenten Salm, Sart en Lierneux met Fedasil. Samen hebben ze een Younited-ploeg opgericht en organiseren ze evenementen. En jongeren van Fedasil worden geïntegreerd bij de jeugdploegen van de clubs.
Come Together actieplan
Come Together werd in 2021 gelanceerd om de strijd tegen discriminatie en racisme in de voetbalwereld te versterken en inclusie te bevorderen. De oprichting van een meldpunt voor feiten van discriminatie en racisme, de aanstelling van een inclusiemanager, de oprichting van een Diversity Board en een Nationale Kamer voor Discriminatie en Racisme zijn een paar initiatieven uit het actieplan. Maar ook het organiseren van opleidingen over diversiteit en de aanpak van discriminatie in voetbalclubs, draagt hieraan bij. De ambitie is om discriminatie, racisme en andere vormen van ongelijkheid op en rond de voetbalvelden te weren.
Lees hier het actieplan.