Belgisch voetbal lanceert campagne tegen online haatspraak
Toby Alderweireld, Bram Van Driessche, Mariam Toloba, Séverine Parlakou en Faris Haroun gezichten van campagne
De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), de Pro League, ACFF en Voetbal Vlaanderen strijden met het Come Together actieplan tegen discriminatie en racisme in het Belgisch voetbal. Haatspraak stopt evenwel niet aan de zijlijn, maar zet zich steeds vaker online verder. Daarom lanceren de Pro League en de KBVB verschillende bewustwordingsvideo’s, waarin o.a. Toby Alderweireld en Eleven DAZN gezicht Séverine Parlakou hun verhaal delen.
“Ik begrijp dat mensen boos kunnen zijn als hun favoriete club verliest, dat ze via sociale media iets sturen. Maar er zijn grenzen. Iemand bedreigen gaat een brug te ver, en kunnen we niet accepteren. De daders moeten beseffen dat ze kunnen worden gesanctioneerd, ze mogen niet het gevoel hebben dat ze veilig zitten achter hun computer. Je mag boos zijn, kwaad zijn, zelfs haat hebben voor iemand. Maar hou dat voor jezelf!”
– Toby Alderweireld
Strijd tegen online haatspraak
Vandaag organiseren de KBVB, de Pro League, Voetbal Vlaanderen en ACFF voor de derde keer hun Because We Care conferentie, om ideeën en actieplannen uit te wisselen over sociaal-maatschappelijke en milieugerelateerde thema’s. Naar jaarlijkse gewoonte is tijdens die conferentie – waar clubmedewerkers en partners op aanwezig zijn – de aftrap gegeven van de campagne tegen racisme en discriminatie in het voetbal.
In coproductie met Eleven DAZN wordt vandaag ook een video gelanceerd waarin schermgezicht Séverine Parlakou, Standard Fémina speelster Mariam Toloba, Royal Antwerp FC coach Faris Haroun en scheidsrechter Bram Van Driessche zich uitspreken tegen het groeiende fenomeen van online haatberichten. Dat levert een straffe spot op die de komende weken online en op televisie te zien zal zijn. De boodschap is duidelijk: online haat kwetst, en dat willen we als warme voetbalfamilie niet accepteren.
Daarnaast wordt ook de gekende campagne met de tattoos opnieuw op de wereld losgelaten. Vorig jaar lag de focus op de vaakst gemelde vormen van discriminatie: racisme, homofobie en seksisme. Naar aanleiding van o.a. de berichten die Toby Alderweireld na de titelmatch van vorig seizoen via sociale media heeft ontvangen, wordt de campagne uitgebreid naar de strijd tegen online haatspraak.
In de campagnevideo vertelt Toby Alderweireld hoe hij de haatberichten heeft ervaren. En net zoals bij de andere slachtoffers, symboliseert de tattoo op Toby’s gezicht dat hij getekend is door wat hem is overkomen.
Ook Mélissa Onana komt aan het woord tijdens de Because We Care conferentie. De zus van Rode Duivel Amadou Onana vertelt hoe zij al jaren te maken krijgt met racisme en discriminatie, ook online. Verder getuigen ook scheidsrechters Bram Van Driessche en Marco Matonga Simonini. Ze vertellen hoe haatspraak hen via sociale media achtervolgt, lang nadat de wedstrijden zijn afgefloten. Deze moedige getuigenissen maken de campagne van de KBVB brandend actueel.
Met de uitgebreide campagne stelt de Belgische voetbalfamilie haatspraak aan de kaak, en wil het het bewustzijn rond de problematiek verhogen. Maar daar blijft het niet bij, want ook op repressief vlak worden er stappen gezet. In samenwerking met de FOD Binnenlandse Zaken en de politie schakelt de Belgische voetbalwereld een versnelling hoger. Op de website cometogether.be worden slachtoffers geïnformeerd over hoe ze de instellingen van hun sociale media kunnen aanpassen om haatspraak tegen te gaan. Er wordt ook uitgelegd hoe slachtoffers haatspraak kunnen melden bij de politie.
De KBVB trekt ook op zijn sociale media kanalen ten strijde tegen haatberichten. Dankzij een testversie van een online tool van FIFA worden alle haatcommentaren automatisch verwijderd op de verschillende Instagram, Facebook en Youtube kanalen van de KBVB. Sinds de lancering van de tool in augustus 2023, zijn zo’n 1.200 commentaren verwijderd die betrekking hebben op haatspraak, racisme en discriminatie. In de toekomst wil de KBVB deze tool ter beschikking stellen van de Rode Duivels en Red Flames.
De Belgische voetbalfamilie neemt – in het kader van het Come Together actieplan – dus blijvend initiatieven om racisme, discriminatie en haatspraak te bannen. En die aanpak lijkt te werken. In 2021 lanceerde de KBVB, in samenwerking met de Pro League, Voetbal Vlaanderen en het ACFF, een meldpunt voor feiten van discriminatie en racisme. In het voetbalseizoen 2022-2023 vonden 452 mensen de weg naar dat meldpunt. In 2021-2022 waren dat er 372.
Lancering Safe Together actieplan
Naast het Come Together actieplan, werkt de KBVB ook aan het Safe Together actieplan. Het doel van dit actieplan is om een veilige voetbal omgeving te creëren voor minderjarigen en kwetsbare personen. Meer bepaald moet het spelers, bestuursleden, supporters en ouders helpen om signalen van seksueel, emotioneel, en fysiek geweld, en pesterijen en verwaarlozing te detecteren bij minderjarige en kwetsbare voetballers en voetbalsters.
De KBVB lanceert daarom een meldpunt – vergelijkbaar met het Come Together meldpunt – voor iedere voetballiefhebber die vermoedens heeft van grensoverschrijdend gedrag. Dat sportclubs – na thuis en school – voor veel jongeren een derde thuis zijn, en dus een belangrijke rol kunnen spelen bij het garanderen van hun welzijn, bewijst het verhaal van Red Lion Victor Wegnez. Hij gaf tijdens de Because We Care conferentie een moedige getuigenis over hoe hij dankzij hockey weg kon blijven van een gewelddadige stiefvader. Hij geeft aan dat het belangrijk is dat volwassenen in een clubomgeving attent worden gemaakt op het feit dat sommige kinderen het achter de schermen soms hard te verduren krijgen.